Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

28 американски сенатори с призив за незабавно прекратяване на огъня между „Хамас“ и Израел

17 май 2021, 10:01 часа • 1605 прочитания

Група от 28 американски сенатори-демократи призова израелската армия и палестинското движение „Хамас“ да постигнат незабавно споразумение за прекратяване на огъня.

"За да се избегнат по-нататъшни цивилни жертви и ескалация на конфликта между Израел и палестинските територии, ние призоваваме за незабавно прекратяване на огъня", се казва в съвместно изявление, публикувано в неделя от сенаторите, инициирано от Джон Ософ (щата Джорджия).

„The Hill“, съобщавайки за това, отбеляза, че инициативата е предприета в момент, когато „администрацията на Байдън блокира съвместния опит на правителствата на Китай, Норвегия и Тунис да представят изявление от името на Съвета за сигурност на ООН, призоваващо за прекратяване на този конфликт . Според вестника проектът на такова изявление е бил обсъден миналата седмица на заседанията на Съвета за сигурност на ООН и е подкрепен от 14 от общо 15 негови членове. Съединените щати са се противопоставили, обяснявайки това с необходимостта от допълнително време за Вашингтон за независими дипломатически усилия.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес