Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

14-годишно момче е било застреляно при протест във Венецуела

13 април 2017, 12:12 часа • 843 прочитания

36-годишен мъж и 14-годишно момче са били застреляни по време на антиправителствена демонстрация във венецуелския щат Лара, съобщи губернаторът на щата Енри Фалкона. Той каза, че демонстрантите са станали жертва на военизирани привърженици на левия президент Николас Мадуро. Ранени са 12 души, съобщи порталът „Универсал”.

Местните медии съобщават, че от началото на протестите са загинали други трима души, с което общият брой на жертвите е вече пет. Млад мъж беше застрелян миналата седмица в щата Миранда, юноша загина в град Валенсия, а в столицата Каракас в резултат от въздействието на сълзотворен газ почина възрастна жена, допълва БГНЕС.

През последните дни във Венецуела има масови акции на опозицията, която негодува заради неотдавнашното решение на Върховния съд да ограничи рязко пълномощията на доминирания от десните сили парламент. Това решение вече беше отменено, затова сега опозицията иска назначаването на нови върховни съдии.

Снощи стана ясно, че националната гвардия е разпръснала протест на жители на община Карисал в щата Миранда. Демонстрантите блокирали Панамериканската магистрала, съобщи „Насионал”.

Презудентът Мадуро се опитва да запази властта си, но Венецуела, която беше водещ износител на нефт, потъва във все по-дълбока криза, а инфлацията е най-висока в света. Основни храни и стоки от първа необходимост изчезнаха от магазините, въпреки че страната притежава най-големите петролни залежи.

Във вторник привържениците на Мадуро също организираха митинг, за да отбележат годишнина, свързана с неговия предшественик и ментор Уго Чавес, и предупредиха, че „революцията отново е в опасност”.

Опозицията обвинява Мадуро, че налага диктатура и настоява властите да насрочат дата за отложените местни избори. Десните сили искат и референдум за отстраняване на президента преди края на мандата му.

Във вторник телевизията прекъсна прякото излъчване на военен парад с участието на Мадуро, защото президентът беше уцелен от камъни и яйца. Опозиционните лидери призоваха за масови протести на 19 април.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес