Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

13 конгресмени ще участват в комисията за разследване на безредиците в Капитолия

20 юли 2021, 07:35 часа • 715 прочитания

Лидерът на републиканското малцинство в Камарата на представителите на Кевин Маккарти обяви списък с петима от членовете на партията си, които според него, трябва да бъдат включени в новата специална комисия за разследване на безредиците от 6-ти януари в Капитолия. Според публикация в уебсайта на Маккарти, конгресменът Джим Банкс ще бъде номиниран за поста старши републиканец. Членовете на Камарата на представителите Джим Джордан (Охайо), Родни Дейвис (Илинойс), Кели Армстронг (Северна Дакота) и Трой Нели са номинирани за останалите места в комисията.

Според вестник The Hill и петимата са подкрепяли бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в миналото, но не всички от тях са се съгласили с призиви за преглед на резултатите от президентските избори през ноември 2020 г. По този начин Дейвис и Армстронг гласуваха да одобрят резултатите от изборите на съответното заседание на Конгреса. Изданието отбелязва още, че Джим Джордан е бил едновременно и един от „най-пламенните“ привърженици на Тръмп.

Контролираната от демократите Камара на представителите подкрепи инициативата за създаване на комисия в края на юни. Гласовете бяха разпределени практически по партийната линия. Само двама от 211 републиканци в Камарата гласуваха в подкрепа на комисията - Лиз Чейни (Уайоминг) и Адам Кинцингер (Илинойс). И двамата бяха сред 10 републикански конгресмени, гласували за импийчмънт на Тръмп през януари.

Специалната комисия ще се състои от 13 конгресмени от двете партии, пет трябваше да бъдат предложени от Маккарти, а останалите, включително председателят на комисията, ще бъдат председателят на долната камара Нанси Пелоси (демократ от Калифорния). В същото време тя си запазва правото да откаже кандидатурата на Маккарти и да реши кой ще бъде включен в окончателния състав на комисията, която ще има право да призовава свидетели на своите изслушвания.

През май Камарата на представителите одобри инициатива за създаване на независима комисия за разследване на безредиците. След това, 35 републиканци се присъединиха към демократите, които одобриха предложението. Сенатът на Конгреса обаче не прие предложение за независима комисия, която трябваше да включва експерти от двете партии. Само седем сенатори-републиканци подкрепиха инициативата, членовете на техните партии в горната камара заявиха, че няма нужда от комисия. Тогава Пелоси излезе с предложение да се създаде специален комитет в долната камара. "Той ще разбере истината - от която очевидно републиканците се страхуват", каза Пелоси преди гласуването.

Припомняме, че на 6-ти януари поддръжниците на републиканеца Доналд Тръмп, който тогава беше президент на страната, нахлуха в сградата на Конгреса, за да попречат на одобряването на резултатите от президентските избори, провели се на 03.11.20 г., спечелени от демократа Джо Байдън. По време на бунтовете в самата сграда полицията стреля и уби протестиращия. Освен това има регистрирани несвързани смъртни случаи на още трима души, квалифицирани като спешни медицински случаи. След сблъсъците загина и полицай от Капитолия.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес