Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

11 нобелови лауреати въстанаха срещу Тръмп

28 януари 2017, 10:06 часа • 2748 прочитания

11 нобелови лауреати и хиляди учени подписаха протестна петиция срещу миграционната политика на американския държавен глава, съобщава The Washington Post.

По данни на изданието, подписката е била създадена и разпространена още на 26 януари. До следващия ден документът вече е бил подписан от нобелови лауреати, Филдсови медалисти, членове на Националната академия на науките на САЩ, носители на отличието Джон Бейтс Кларк и поне един стипендиант по програмата "Макартър" (известна като "стипендията на гениите").

В петицията срещу президента, академичните среди изразяват възмущението си от драконовските мерки на Тръмп срещу мигрантите, наричайки ги дискриминационни деяния, които са в ущърб на националната сигурност и които създават излишно бреме за хората, които са "наши студенти, приятели, колеги и членове на нашите общества".

В петък Тръмп подписа указ, с който до 120 дни ще преустанови съществуването на американската програма за прием на бежанци. До края на месеца пък ще бъдат отнети визите на хора от Ирак, Сирия, Иран, Судан, Либия, Сомалия и Йемен.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес