Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Затова ли се отказа Путин: Правителството в Южна Африка поискало заповед за арест

21 юли 2023, 20:47 часа • 5404 прочитания

Южноафриканското правителство е поискало от прокуратурата на страната да издаде заповед за арест на Владимир Путин, ако той посети срещата на върха на БРИКС в края на август. Това предаде BBC, като се позова на източници от опозиционната партия "Демократичен алианс".

Припомняме, че от Кремъл вече обявиха, че Путин няма да присъства на срещата на върха и вместо него делегацията ще бъде оглавявана от външния министър Сергей Лавров. След като в продължение на седмици ЮАР търсеше вариант как руският държавен глава да присъства на събитието без да се наложи да бъде изпълнено решението на Международния съд в Хага да го арестува, в крайна сметка президентът на страната Сирил Рамафоса обяви, че Путин няма да стъпи на територията на ЮАР и ще бъде представляван от външния министър на Русия Сергей Лавров. 

За да не арестува Путин, президентът на ЮАР си намери оправдание

През март тази година Международният наказателен съд в Хага издаде безсрочна заповед за арест на руския диктатор Владимир Путин във връзка с участието му в депортирането на хиляди украински деца. Заповедта задължава страните, участващи в Римската харта, една от които е и Южна Африка, да арестуват руския лидер, ако се появи на тяхна територия.

РЮА е домакин на срещата на върха на БРИКС тази година, която ще се проведе присъствено. От страната обявиха, че възнамеряват да приемат руския президент въпреки заповедта за ареста му.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес