Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Z-каналите плачат: При засадата на туарегите в Мали е убит известен руски наемник

28 юли 2024, 11:21 часа • 3146 прочитания

При разгрома на колона наемници от ЧВК "Вагнер", която попадна в засада в северната част на Мали, почти на границата с Алжир, сред убитите руснаци е и един от известните Z-блогъри - авторът на телеграм канала Grey Zone Никита Федянин. За това на 28 юли пишат многобройни руски информационни канали след анализ на появилите се снимки и видеа. Каналът Grey Zone имаше над 548 хил. последователи, а последната публикация там е с дата 23 юли.

В засадата на туарегите, за която писахме (припомнете си Кървава смърт застигна десетки вагнеровци в Мали (ВИДЕО)), според информация на телеграм канала Baza, който е близък до руските сили за сигурност, са били убити най-малко 20 вагнеровци. Друг руски телеграм канал ДШРГ "Русич" пише за 80 загинали. В същото време канали, свързани с ЧВК "Вагнер" (по-специално Departamente), уточняват, че повечето от загиналите са войници от малийската армия. Но има и немалко загинали руски наемници, а поне двама са били пленени от туарегите.

"Вярно е, има много наши момчета, момчета от "Вагнер", убити и заловени в Мали. Попаднахме в засада", пише и друга руска Z-пропагандаторка, Анастасия Кашеварова.

Тя продължава: "Няма да пускам видео - не искам да публикувам труповете на нашите момчета. Не искам да публикувам как тези радикали издевателстват над нашите."

Снимка: Телеграм

Тя също потвърждава,  че сред загиналите наемници има и човек "с известна позивна и дори получил звезда "Герой на Русия".

Каналът "Святоша вещает" твърди, че освен 31-годишният Никита Федянин, в Мали е убит и друг известен командир на "Вагнер" - Антон Елизаров (с позивна Лотос), който ръководеше атаката на ЧВК срещу Соледар и Бахмут във войната срещу Украйна.

Подробности около засадата

За това пише руският политолог Игор Дмитриев, на чиито думи се позовава Baza. Според него "Вагнер" и малийските войници са провели съвместна операция с участието на хеликоптер. Но заради пясъчна буря в района, хеликоптерът Ми-24 не успял да изпълни задачата си и туарегите решили да контраатакуват, като устроили засада.

Туарегите разбили колоната бронирани машини и свалили хеликоптера, който се опитвал да прикрие вагнеровците.

Предистория

Наемниците на ЧВК "Вагнер" се бият в Мали от 2021 г. Те бяха поканени там от хунтата, която завзе властта през 2020 г., отбелязва Би Би Си.

Туарегите са етническа група, обитаваща част от Сахара. От 2012 г. те се борят за независимостта на Азавад, територия в северната част на Мали. Срещу тях се противопоставят правителствената армия на Мали, радикални ислямисти, както и наемници от ЧВК "Вагнер".

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес