Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Кот Д'Ивоар чистят плажа като знак за борба с тероризма

18 септември 2016, 08:22 часа • 3086 прочитания

Няколкостотин доброволци участваха събота в почистването на плажа на морския курорт Гранд Басам в Кот д'Ивоар, за да отбележат Международния ден за почистване на бреговете. По този начин те демонстрираха и „съпротивата" на града шест месеца след джихадистката атака, при която загинаха 19 души, информира БГНЕС.

Облечени в бели тениски с надпис "Моят плаж, моята страна", доброволците преровиха в продължение на два часа пясъчния плаж под палещото слънце и събираха торбичките, бутилките и други отпадъци.

Трябва да "оздравим околната среда, за да можем всички да я ползваме”, заяви пред АФП местен студент, който изхвърли в кошчето бутилка от безалкохолно питие. "Забелязахме, че когато хората отиват на тези плажове, те оставят много боклук".

Всеки ден, особено в събота и неделя, на плажа в Гранд Басам се събират туристи и други посетители, които идват да поплуват и да разгледат забележителностите в града, поставени от ЮНЕСКО в списъка на световно културно наследство.

Акцията е обявена и като противопоставяне срещу опитите на ислямисти да предизвикат страх сред населението. На 13 март, трима джихадисти, убити при нападението, атакуваха плажа в Гранд Басам и след това щурмуваха няколко ресторанта, убивайки 19 души. „Ал Кайда в ислямския Магреб” (АКИМ) пое отговорност за нападението.

Основният заподозрян за организацията все още е на свобода. Властите в Кот д'Ивоар драстично затегнаха граничния контрол и приеха строги мерки за сигурност.

Гранд Басам е построен през 1843 като френско военноморско укрепление и през 1893 страната е обявена официално за френска колония под името Кот д'Ивоар. През 1895 Кот д'Ивоар става част от Френска Западна Африка. На 7 август 1960 страната получава пълната си независимост.

През 1986 парламентът приема решение, с което се забранява името на страната да се превежда на чужди езици. Въпреки това много държави продължават да ползват собствената традиционно установила се форма на името на африканската република, което в превод от френски език означава Бряг на слоновата кост.

Официална столица на страната е град Ямусукро, но в Абиджан продължават да се намират редица правителствени служби.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес