Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ужасяващ атентат на "Ал Кайда" в Сомалия - стрелба и взривове на плаж

04 август 2024, 08:53 часа • 1351 прочитания

37 души загинаха, а десетки бяха ранени, след като атентатор самоубиец и бойци на организацията "Аш Шабааб" (считаното за радикално африканско крило на "Ал Кайда") атакуваха оживен плаж в сомалийската столица Могадишу, предаде АФП. Преди това те са се насочвали към района на плажа Лидо, популярен сред бизнесмени и членове на правителството.

Свързаните с "Ал Кайда" джихадисти се бият срещу подкрепяното от международната общност федерално правителство вече повече от 17 години, напомня БГНЕС.

Нападението, за което "Аш Шабааб" пое отговорност, започна на 2 август, когато атентатор самоубиец взриви устройство, а въоръжени лица нахлуха в района. Оцелели описват как след първоначалния взрив въоръжените лица са нахлули на плажа с намерението да "убият всички, които могат".

Още: Кола бомба избухна близо до президентския дворец в Сомалия (ВИДЕО)

"Общият брой на загиналите, който потвърдихме, е 37 души", заяви сомалийският министър на здравеопазването Али Хаджи Адам. 11 души се намират в интензивни отделения, други 64 души остават в болницата с рани, а 137 души с леки наранявания са изписани след лечение, добави той.

Офицерът Мохамед Омар заяви, че членовете на терористичната организация са "стреляли по цивилни граждани на случаен принцип". "Силите за сигурност са отбили нападението и са убили петима въоръжени лица, а шестият член на групата се е взривил на плажа", добави той.

Говорителят на полицията Абдифатах Адан Хасан заяви, че нападението е показало, че групировката се е насочила не само към правителствени служители и войници, но и към обикновени цивилни граждани.

Още: "Ислямска държава" и "Ал Кайда" се възраждат в Африка, Европа продължава да трепери

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес