Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Откривателите на Тутанкамон не са умрели от проклятие

04 януари 2024, 05:54 часа • 2891 прочитания

Учени успяха да обяснят причините за мистериозната смърт на британските археолози, които преди 100 години откриха гробницата на египетския фараон Тутанкамон.

В продължение на десетилетия се носят слухове за мистериозно „проклятие“, което е поставено върху изследователите. След дълги години на търсене гробницата на Тутанкамон бе открита от британския археолог Хауърд Картър. Няколко години след откритието хората, свързани с находката, починаха. Сред тях беше и самият Картър. Учените сега смятат, че изследователите са починали поради „пещерна болест“, причинена от гъбите Aspergillus, намерени в гробницата. В такива условия гъбите живеят много дълго време и освен това увеличават своята вирулентност . По-специално, спътникът на Картър лорд Карнарвон може да е умрял поради Aspergillus.

Подобна съдба очакваше и откривателите на гроба на литовския княз Казимеж Ягелончик - те починаха от белодробна инфекция.

Следователно слуховете за проклятието на Тутанкамон могат да се считат само за мит.

По-рано беше съобщено за ново откритие на египетски археолози. Те смята, че гробницата на египетската царица Нефертити се намира точно пред стените на гробницата на Тутанкамон, предава БГНЕС. 

ОЩЕ: Проклятието на Тутанкамон има изненадващо обяснение

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес