Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени алармират: Южноафриканският вариант на коронавируса мутира два пъти по-бързо от останалите варианти

31 август 2021, 17:11 часа • 3490 прочитания

Вариантът C.1.2 привлече вниманието на учените с почти два пъти по-бързата си мутация в сравнение с наблюдаваните досега други варианти на коронавируса.

Честотата на мутации при него постепенно се е увеличила през последните месеци, съобщи Le Figaro, позовавайки се на съобщение на Националния институт по заразни болести на Южна Африка от понеделник.

Вариантът, известен като C.1.2, беше докладван миналата седмица от Kwazulu-Natal Research, Innovation and Sequencing Platform в едно засега все още непубликувано проучване.

Докато по-голямата част от инфекциите от Covid-19 в Южна Африка в момента са причинени от варианта Delta (първоначално идентифициран в Индия), то новият вариант С.1.2 започва все повече да привлича вниманието на учените, а също така постепенно и да се разпространява.

До момента той е откриван във всички южноафрикански провинции, както и в други части на света, включително Китай, остров Мавриций, Нова Зеландия и Обединеното кралство. Засега обаче той все още не е често срещан и не предизвиква толкова тревоги като вариантите Delta и Beta.

Изследователите уверяват, че засега С.1.2 присъства "на много ниски нива" и че е твърде рано да се определи еволюцията му. „Към този момент нямаме никакви експериментални данни, които да потвърдят как реагира по отношение на чувствителността към антитела“, казва Пени Мур, изследовател в Националния институт по заразни болести на Южна Африка. 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес