Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция подписа военна сделка с подкрепяната от ООН държавна власт в Либия

28 ноември 2019, 11:01 часа • 3760 прочитания

Турция подписа военна сделка късно в сряда с признатото от ООН правителство на Либия, предадоха световните агенции, цитирани от БГНЕС.

Ердоган се срещна с ръководителя на базираното в Триполи Правителство на националното споразумение (ПНС), министър-председателя Файез ал Сарадж, за да подпише споразумения за сигурност и военно сътрудничество, както и морски юрисдикции.

"Уверени сме, че заедно ще подобрим ситуацията със сигурността за либийския народ", написа в Twitter Фахретин Алтън, директор по комуникациите в турското президентство. Той призова други държави да подкрепят ПНС.

"Стабилността на Либия е критично важна за безопасността на гражданите ѝ, регионалната стабилност и предотвратяването на международния тероризъм", уточни Алтън.

Припомняме, че сделката се осъществява въпреки призивите на Арабската лига - която включва Либия - да бъде прекратено сътрудничеството с Турция в знак на протест срещу военната ѝ офанзива срещу кюрдските сили в Сирия миналия месец.

В Либия цари хаос след въстанието, подкрепено от НАТО, което свали и уби диктатора Муамар Кадафи през 2011 г.

Саудитска Арабия, Египет и ОАЕ върнаха Халифа Хафтар, военачалник в Източна Либия, който започна офанзива през април с опит да завземе Триполи от бойци, лоялни към ПНС. Турция и Катар обаче открито подкрепят съперника му Сарадж.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес