Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция: Подкрепяме либийското правителство срещу превратаджиите

22 юли 2020, 20:40 часа • 2270 прочитания

Върховният съвет по сигурността на Турция потвърди решимостта си да подкрепи либийското правителство на националното споразумение в Триполи срещу съперника му Халифа Хафтар. Съветът "няма да се поколебае да предприеме необходимите стъпки" се казва още в изявление след среща, председателствана от президента Реджеп Тайип Ердоган. 

Турция подкрепя признато от ООН правителство на националното споразумение, категорична е Анкара. Либия е в хаос след свалянето през 2011 г. на дългогодишния диктатор Муамар Кадафи, като конкурентни политически и въоръжени групи се борят за контрол над страната, припомня БГНЕС.

Анкара засили военната подкрепа на Триполи срещу базирания на изток Хафтар, който започна офанзива през 2019 г. за превземането на столицата. Хафтар е подкрепен от Египет и Обединените арабски емирства - с които Турция има обтегнати връзки - както и от Русия. Напрежението нарасна през последните седмици, като Египет заплаши да се намеси военно, ако подкрепените от Анкара сили на ПНС напреднат към стратегическия град Сирт.

СНС обсъди и енергийните дейности в източното Средиземноморие - зона на напрежение, особено с Гърция. Съветът подчерта "твърдата решимост на Турция да защити правата и интересите си, произтичащи от международното право в източното Средиземноморие".

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес