Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СЗО предупреждава за силна епидемия от чума в Мадагаскар

08 февруари 2018, 07:45 часа • 4970 прочитания

Директорът на Световната здравна организация (СЗО) заяви, че смъртоносната епидемия от чума в Мадагаскар изглежда е поставена под контрол, но предупреди, че следващата епидемия вероятно ще бъде по-силна.

"Следващата може да бъде по-ясно изразена или по-силна", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Адамом Гебрейъс пред журналисти в Женева, настоявайки, че "проблемът е сериозен".

Избухването на бубонна чума, която се разпространява от заразени плъхове чрез ухапвания от бълхи и пневмонична чума, разпространена от човек на човек, е причинила смъртта на повече от 200 души в островната държава в Индийския океан от август насам, пише БГНЕС.

Мадагаскар е претърпявал взривове от бубонна чума почти всяка година от 1980 г. насам, често причинени от плъхове, избягали от горски пожари.

Заболяването се завръща всеки горещ дъждовен сезон, от септември до април. Средно между 300 и 600 инфекции се регистрират всяка година сред население, приближаващо 25 милиона души, според оценка на ООН.

Но Тедрос изрази тревога, че "чумата в Мадагаскар се държи много, много различно тази година".

Случаите на заболели се появиха много по-рано от обичайното и вместо болестта да остане в провинциалните райони, тя проникна в градовете. Властите са регистрирали 2000 случая, а Тедрос съобщи днес, че починалите вече са 207.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес