Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът отложи окончателното си решение за смъртната присъда на Мурси

02 юни 2015, 12:58 часа • 9864 прочитания

Криминалният съд в Кайро отложи за 16 юни окончателното си решение за смъртната присъда на бившия египетски президент Мохамед Мурси, предаде РИА Новости.

На 16 Май съдът в Египет осъди сваления президент Мохамед Мурси и повече от 100 други обвиняеми на смърт по обвинения в бягство от затвора по време на протестите от 2011 година и шпионаж в полза на чужди страни.

Според египетското законодателство присъдата трябва да бъде потвърдена или отклонена от Върховния мюфтия, след което на 2 юни съдът трябваше да се произнесе с окончателно заключение.

Мурси може да се откаже от египетско гражданство, за да избегне смъртното наказание, написа по-рано днес изданието Alam Al Yawm.

Според изданието, ислямисткото движение в момента разучава възможността Мурси да се откаже от египетското си гражданство, за да избегне смъртното наказание и да бъде депортиран от страната на основание на неотдавна приет закон, предвиждащ такава процедура. Това се случи преди дни с един от активистите на движението – Мохамед Султан, който излежаваше доживотна присъда. След като се отказа от египетското си гражданство, той бе депортиран в САЩ, тъй като е имал американски паспорт и властите в САЩ са се съгласили да го приемат.

Според анализатори Мурси едва ли ще получи американски паспорт, но изцяло може да разчита на турско гражданство. „Мюсюлмански братя“ обаче се опасяват, че ръководството на Египет ще възпрепятства подобно развитие на събитията, дори в случай на натиск от страна на Запада.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес