Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протестен танц срещу насилието, този път в Тунис (ВИДЕО)

15 декември 2019, 10:10 часа • 2156 прочитания

Група от десетки тунизийски жени изпълни феминистката флашмоб песен „Изнасилвачът си ти!“ пред сградата на правителството в столицата. Чилийската мелодия стана популярна в глобален план.

"Тук сме, за да осъдим всички форми на насилие ... социално, институционално (и) домашно насилие", заяви участничката в протеста Шамес Радуани пред АФП.

Тунизийското събитие е част от протеста на жените в страната, които се оплакват от сексуален тормоз в социалните медии, под хаштаг #EnaZeda – местния вариант на движението #MeToo.

Движението се формира бързо след видео, разпространено в Интернет, на което се вижда новоизбран депутат, за който се твърди, че мастурбира пред училище. Кадрите са заснети от младо момиче.

Заснетият Зууир Махлуф заяви, че е диабетик и е уринирал в бутилка.

Той е освободен след като беше разследван за предполагаем сексуален тормоз. Пуснат в края на ноември в Чили от феминисткия колектив Лас Тесис, химнът срещу насилието "Изнасилвачът си ти!" е много въздействащ танц, включващ носенето на черна маска и шал.

Демонстрацията в Тунис следва десетки подобни изпълнения по целия свят, включително в Париж, Мадрид, Бейрут и Ню Йорк, припомня БГНЕС.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес