Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата в Италия разследва министър за незаконно задържане на мигранти

23 август 2018, 08:51 часа • 1259 прочитания

Прокуратурата в Италия започна разследване за незаконното задържане на 177 мигранти на борда на кораб на бреговата охрана, който министърът на вътрешните работи Матео Салвини отказва да допусне да слязат.

„Убалдо Дичоти“ е акостирал от 48 часа в пристанището на Катания, Сицилия, но на мигрантите не е позволено да слязат, без да се осигури разпределянето им в други страни.

Разследването, водено от прокурора на град Агридженто, започна срещу "неизвестни", но е ясно, че ако магистратите решат да продължат съдебното производство, Салвини ще да бъде разследван, като единственият, отговорен за забраната за слизане допълва Агенция "Фокус".

"Чух, че прокуратурата в Агридженто започна разследване", каза Салвини в видеоклип в социалната мрежа Facebook. "Също така чух, че заподозрените са" неизвестни "в момента. Но аз не съм непознат. Казвам се Матео Салвини, аз съм министърът на вътрешните работи. Хайде, съдете ме, аз съм тук", продължава той във видеото.

„Убалдо Дичоти" акостира в понеделник вечерта в пристанище Катания, но на мигрантите, включително 29 непридружени непълнолетни, беше отказано разрешение за слизане.

На 15 август корабът взема 190 души от препълнена лодка на около 17 морски мили от италианския остров Лампедуза. Тринадесет от тях са евакуирани за спешна медицинска помощ.

Рим настоява Малта да поеме групата, защото лодката за първи път минава през района за търсене и спасяване на Малта, но Валета отказа, заявявайки, че хората искат да стигнат до Италия.

В понеделник следобед след тридневни преговори италианският министър на транспорта Данило Тонинели написа следния текст в социалната мрежа „Туитър“: "Корабът Дичоти ще акостира в Катания". Скоро след това говорителят на на Салвини заяви, че министърът на вътрешните работи "не е дал и няма да даде разрешение на мигрантите да слязат, докато не бъде уверен, че 177-те мигранти ще отидат другаде", забранявайки на италианските брегова охрана да свали имигрантите.

На 22 август следобед прокурорите в Агридженто посетиха кораба и разпитаха капитана и няколко мигранти. "Има мигранти на борда, които са видимо засегнати от краста", заяви прокурорът Луиджи Патронаджо. "Те се нуждаят от спешна медицинска помощ. Ситуацията на борда е критична. "

След посещението на магистратите Салвини разреши в сряда вечерта на 29 непридружени непълнолетни да слязат, но заяви, че няма да разреши слизането на останалите 148 търсещи убежище на борда "освен ако Европа не ги вземе".

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес