Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полска медия: Близката до Путин Южна Африка спря наш договор с Rheinmetall за 50 000 снаряда

21 август 2024, 13:33 часа • 1919 прочитания

Няколко месеца след началото на руската инвазия в Украйна полското правителство поръча около 50 000 боеприпаса от германския оръжеен гигант Rheinmetall, за да подсили отбраната си. Две години и половина по-късно страната не е получила нито един от тях.

Агенцията по въоръженията - звено на Министерството на отбраната във Варшава - казва пред полската медия Rzeczpospolita, че договорът е оттеглен на 20 юли 2023 г. поради проблеми, свързани с изпълнението от страна на подизпълнителя“. Rheinmetall мълчи по темата.

Още: Чехия ще купи още боеприпаси за Украйна с приходите от замразени руски активи

Южноафрикански филиал е големият проблем

Междувременно медията се сдобива с неофициални данни, които според нея сочат, че боеприпасите за Полша е трябвало да бъдат произведени от южноафриканската компания Rheinmetall Denel Munition. Това е дъщерно дружество на германския гигант, в което той притежава 51% дял. И именно това е "проблемният" подизпълнител, за когото говорят представителите на военното ведомство във Варшава.

Доставките на боеприпаси за Полша бяха блокирани, повече или по-малко, от правителството на Република Южна Африка, което се опасяваше, че те могат да бъдат изпратени по-нататък, в Украйна, пише Rzeczpospolita. И добавя: в крайна сметка Южна Африка е по-близо до Русия, с която заедно са членове на БРИКС, отколкото до Украйна.

Още: Ключов за Украйна оръжеен гигант пробива на пазара в САЩ със сделка за близо 1 млрд. долара

Полша не може сама да произвежда нужните ѝ боеприпаси

Полската оръжейна група (PGZ) - според данни на бившия ѝ президент Себастиан Хвалек - е в състояние да произвежда около 30 000 броя 155-милиметрови снаряда годишно. Това обаче е максималният потенциал на PGZ. Освен това се предполага, че подизпълнителите, главно от Словакия, ще изпълнят договорите си. 

Още: Полша подписа сделка за 10 млрд. долара за американски бойни хеликоптери

В момента обаче Полша не е в състояние сама да произвежда нужното количество 155-милиметрови боеприпаси, смята авторитетното издание - поне не и един милион броя. "Нуждаем се от такъв запас от 155-милиметрови артилерийски боеприпаси, за да се защитим ефективно от потенциална руска атака. Това е един от основните изводи от войната в Украйна, който може да се направи от гледна точка на нашата сигурност", коментира още медията.

През 2022 г. полската армия почти не разполагаше с такива боеприпаси - имаше само около десетина хиляди снаряда. Ето защо тогавашното ръководство на Министерството на отбраната започна да търси доставчици по целия свят.

Още: Полша подписа договор за 48 пускови установки за "Пейтриът"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес