Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пожар унищожи гласовете от Източен Багдад

10 юни 2018, 18:13 часа • 2001 прочитания

Пожар погълна най-голямото хранилище на бюлетини от парламентарните избори в Ирак в неделя. В него се съхраняваха бюлетините на гласувалите в източен Багдад, съобщава БГНЕС.

В Ирак се планира ръчното повторно преброяване на около 10 млн. подадени бюлетини поради съмнения за манипулации и измами по време на парламентарния вот, проведен на 12 май.

В резултат на гласуването изненадващо начело излезе шиитският свещеник и популист Моктада Садър.

Високопоставен представител на изборните власти каза пред АФП, че огънят е избухнал в хранилището, разположено в Ал Русафа, един от най-големите избирателни райони в източен Багдад. Около 60% от имащите право на глас(2 милиона души) в иракската столица подадоха своите бюлетини в Ал Русафа.

Два часа след избухването на пожара огнеборци с десет пожарни коли все още се бореха с огнената стихия.

„Помещенията, където бяха складирани машините за гласуване и друго оборудване за изборите, са унищожени от огъня“, каза пред АФП Имед Джамил, представител на изборната комисия в района.“Кутиите с бюлетините бяха в друга стая“, каза той и добави, че инцидентът няма да навреди на повторното преброяване.

В сряда иракският парламент разпореди ръчно преброяване на бюлетините във всички изборни секции – макар и без да определя срок за свършване на работата – и уволни комисията, която наблюдаваше парламентарния вот.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес