Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Папа Франциск изнесе служба пред почти милион вярващи в Мадагаскар

08 септември 2019, 18:40 часа • 3575 прочитания

Почти милион вярващи посетиха тържествената меса на папа Франциск в покрайнините на столицата на Мадагаскар - Антананариво, съобщи Ватиканът, пише БГНЕС. Част от хората пристигнаха часове, преди да започне събитието. Други пък си опънаха палатки, дни по-рано, за да си осигурят достатъчно подходящо място, откъдето да наблюдават службата. Силният вятър, който издигаше облаци от пясък и прах, не уплаши вярващите.

Пред събралото се множество Франциск говори срещу клановатa култура на привилегии и корупция в страната. Той ползва този термин, за да опише малцината богати и множеството, което живее в крайна бедност. Много от събралите се да чуят проповедта на Франциск бяха облечени в бяло и златно, каквито са цветовете на Ватикана. Други дори носеха тениски с лика на папата.

Според местните власти, месата на Франциск е най-голямото публично събиране в историята на Мадагаскар. Тя обаче не е прецедент за папата. Рекордът на Светия отец са шестте милиона души, пред които той изнесе меса във филипинската столица Манила през 2015 г. Мадагаскар е втората спирка от африканската обиколка на Франциск. Той беше в Мозамбик, а след това ще се отправи към Мавриций.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес