Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН: Ситуацията в Либия бързо се влошава

20 август 2024, 19:52 часа • 1347 прочитания

Организацията на обединените нации изрази загриженост относно бързото влошаване на икономическата ситуация и ситуацията със сигурността в Либия. ООН осъди „едностранните“ действия на либийските участници, които „увеличават напрежението“, предаде АФП.

Страната с население от 6,8 млн. души се бори да се възстанови от годините на конфликт след подкрепеното от НАТО въстание през 2011 г., което свали дългогодишния диктатор Муамер Кадафи, и продължава да бъде разделена между признатото от ООН правителство, базирано в столицата Триполи, и съперничеща администрация в източната част, подкрепяна от силния военен Халифа Хафтар, припомня БГНЕС.

Сега, когато в огромната северноафриканска държава отново се разразиха кръвопролития и борби за власт, се появиха опасения за по-широка ескалация, която заплашва да нанесе фатален удар на политическия преход, осъществяван с посредничеството на ООН, и да задълбочи размириците в разкъсваната от войната страна.

Още: С гранатомети: Атакуваха резиденцията на премиера на Либия

„През последните два месеца ситуацията в Либия се влоши доста бързо по отношение на политическата и икономическата стабилност и стабилността в областта на сигурността“, заяви пред Съвета за сигурност Стефани Кури, изпълняваща длъжността ръководител на политическата мисия на ООН в Либия (UNSMIL).

„Едностранните действия на либийските политически и военни участници и на участниците в сферата на сигурността увеличиха напрежението, задълбочиха институционалните и политическите различия и усложниха усилията за постигане на политическо решение чрез преговори“, добави тя.

Тя цитира редица събития от началото на август, включително сражения между въоръжени групировки в покрайнините на Триполи и опити за насилствено изгонване на управителя на централната банка.

Американската дипломатка е временно изпълняващ длъжността ръководител на UNSMIL до назначаването на наследник на Абдулайе Батили, който хвърли кърпата през април, осъждайки „липсата на политическа воля и добра воля“ от страна на либийските лидери.

Още: Либия заговори за "сериозни последици" след израелските атаки в Газа

„При липсата на подновени политически преговори, които да доведат до създаването на единно правителство и избори, виждате накъде отиваме: към по-голяма политическа и финансова нестабилност и нестабилност в областта на сигурността, към затвърждаване на политическите и териториалните разделения и към по-голяма вътрешна и регионална нестабилност“, предупреди Кури.

„Либийците са разочаровани от статуквото и от пораженията, които то нанася върху живота им. Хората се борят да изтеглят пари от банките и да посрещнат ежедневните си нужди. Мнозина изразяват опасения, че войната отново ще избухне“, каза тя. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес