Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН: Около 10 милиона афганистански деца имат нужда от хуманитарна помощ

23 август 2021, 12:22 часа • 1862 прочитания

УНИЦЕФ ще продължи да оказва хуманитарна помощ на Афганистан, от която имат нужда около 10 млн. деца, заяви изпълнителният директор на организацията Хенриета Фор.

„Нашият ангажимент към децата на Афганистан е непоколебим и целта ни е да гарантираме, че правата на всеки от тях ще бъдат реализирани и защитени“, каза тя, подчертавайки, че УНИЦЕФ„ ще остане намясто сега и в близко бъдеще”.

В момента около 10 милиона деца в Афганистан имат нужда от хуманитарна помощ, за да оцелеят. Според прогнозите, около 1 милион деца тази година ще се сблъскат с остро недохранване и могат да умрат, ако не получат лечение, подчерта Фор. Тя обърна внимание и на факта, че според оценките, 4,2 милиона млади афганистанци не ходят на училище, като повече от половината от тях са момичета. От януари тази година представителите на ООН са са регистрирали над 2 000 случая на нарушения на правата на децата в Афганистан. Около 435 000 жени и деца в страната са вътрешни бежанци.

УНИЦЕФ прогнозира, че нуждата от хуманитарна помощ в Афганистан ще се увеличат през следващите месеци поради голямата суша и тежките последици от пандемията от коронавирус.

"Това е мрачната реалност, с която се сблъскват афганистанските деца, и тя остава такава, независимо от текущите политически събития и промени в правителството", каза Фор. Изпълнителният директор на Детския фонд на ООН призова радикалните талибани и останалите страни в конфликта да гарантират, че УНИЦЕФ и неговите хуманитарни партньори „имат безопасен, навременен и безпрепятствен достъп до деца в нужда, където и да се намират те“. , ТАСС

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес