Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нигер отвори въздушното си пространство за търговски полети

05 септември 2023, 09:50 часа • 1257 прочитания

Военната администрация на Нигер отново отвори въздушното пространство на страната за национални и международни търговски полети, съобщи Анадолската агенция. Новината за отварянето на въздушното пространство идва почти месец след като беше затворено, след като войници свалиха избрания президент на страната, според доклади на местни медии.

Кого касае решението?

„Въздушното пространство на Нигер е отворено за всички международни и вътрешни търговски полети, както и за неограничени наземни услуги“, съобщи официалната информационна агенция на Нигер, цитирайки говорителя на Министерството на транспорта. Решението обаче „не важи за военни полети и други специални полети, които подлежат на разрешение от компетентните органи“. ОЩЕ: Изненадваща новина от Нигер: Хунтата говори за скорошна договорка да остане на власт

Защо се стигна до затваряне?

Военната администрация на Нигер затвори въздушното пространство на страната на 6 август, след като Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) заплаши с военна намеса за възстановяване на конституционния ред в страната.

Последиците от "затварянето на небето"

Решението за затваряне на въздушното пространство на Нигер засегна много авиокомпании, които обслужваха предимно Субсахарска Африка.

Докладите показват, че няколко авиокомпании е трябвало да отклонят или дори да отменят полети, докато други са коригирали плановете си за полети, за да заобиколят огромното въздушно пространство на Нигер, разположено в центъра на континента.

ECOWAS наложи тежки санкции на Нигер след свалянето на президента Мохамед Базум на 26 юли, което „силно засегна“ доставките на страната на жизненоважни храни и медицински консумативи, според ООН. ОЩЕ: В Нигер не спират с опитите да прогонят френските военни

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес