Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мохамед Морси е починал от сърдечен удар

18 юни 2019, 06:40 часа • 3349 прочитания

Бившият президент на Египет Мохамед Морси е починал от сърдечен удар, пише Ройтерс, като цитира държавната телевизия в страната.

Морси колабира в съдебна зала в Кайро по време на процес срещу него.

Медицински източник на египетската телевизия твърди, че бившият президент страдал от доброкачествен тумор и непрекъснато получавал необходимите лекарски грижи, предаде БГНЕС. Роднини на Морси обаче предупреждаваха на няколко пъти, че бившият президент е сериозно болен, а синът му твърдеше пред западни медии, че властите нарочно не го лекуват в затвора, защото искат да почине от болестите си. Синът му каза още, че Египет е забранил на фамилията да погребе тялото на Мохамед Морси в семейното гробище.

Миналата година британският депутат Криспин Блънт, който ръководеше екип от народни представители и юристи, които изготвяха доклад за задържането на Морси, определи като много лоши условията, при които е държан.

Неправителствената организация за защита на човешките права Amnesty International призова за "щателно, независимо и прозрачно" разследване на смъртта на Морси.

Смъртта на 67-годишният Морски предизвика голям отзвук в мюсюлманския свят. Президентът на Турция Реджеп Ердоган го нарече "мъченик" и обвини сегашните управници в Египет за случилото се, определяйки ги като "тирани".

Организацията "Мюсюлмански братя", която е забранена в редица страни и към която се числеше Мохамед Морси, нарече смъртта му "убийство" и също хвърли вината върху управляващите в Египет.

Мохамед Морски беше в затвор от свалянето му от власт от армията през 2013 г. Смъртта му ще окаже допълнителен натиск върху Египет да подобри спазването на човешките права, особено в затворите, където лежат хиляди ислямисти и светски активисти.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес