Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мистериозно бягство на двама затворници от Претория

09 декември 2020, 17:47 часа • 1911 прочитания

Южноафриканската полиция усилено издирва двама затворници, които мистериозно са избягали в ранните часове от строго охранявано съоръжение в столицата Претория, съобщи говорителят на службите, цитиран от АФП.

Двамата бегълци се измъкнали преди зазоряване от затвора Кгоси Мампуру II, където са държани хора като параолимпийския спортист Оскар Писториус и лидерът на отряда на смъртта на апартейда Юджийн де Кок, с прякор "Първично зло".

Местните медии съобщават, че затворниците са избягали, като са пробили дупка в стената на килията си. В изявление говорителят на изправителните служби Сингабако Нксумало идентифицира двамата като Табо Закариа Муямбо от Мозамбик, който излежава доживотна присъда по 21 обвинения за различни престъпления, включително изнасилване и отвличане, заедно със зимбабвиеца Йоханес Чауке, , който излежава 20 години за престъпления, свързани с обири.

Говорителят отказа да коментира подробности за бягството от на пръв поглед добре охранявания затвор.. Но той потвърди пред AФП, че вътре в килията е открит чук и е открита малка дупка високо на стената.

Вестник Sowetan твърди, че затворници са потвърдили пред редакцията, че избягалите са използвали остър предмет, за който се смята, че е откраднат от работилницата на затвора, за да прокопаят дупка в стената на килията си. Снимки, публикувани в медията, показват видима дупка, изкопана в стена, за която се твърди, че е използвана за бягството.

Междувременно започна вътрешно разследване на мистериозното бягство.

С бесилката в Кгоси Мампуру, известно като място за смъртно наказание по време на апартейда в Южна Африка, е единственото място в страната, където се извършват екзекуции.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес