Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мигранти завзеха търговски кораб в опит да се доберат до Европа

28 март 2019, 07:14 часа • 3966 прочитания

Мигранти са отвлекли търговски кораб край бреговете на Либия и плават с него към Малта, информира БГНЕС. Над 100 души, които били спасени от екипажа на плавателния съд от водите на Средиземно море, отнели управлението, след като разбрали, че екипажът иска да ги върне в Либия.

Малта обяви, че няма да допусне кораба в свои териториални води, а вътрешния министър на Италия Матео Салвини нарече мигрантите "пирати", които щели да видят Италия "само през телескоп".

Случаят идва в деня, в който Европейския съюз обяви, че спира патрулите на военни кораби на страните членки в Средиземно море, което беше направено по искане на Италия. Напоследък, мисията на военните кораби, която първоначално беше да помага на мигрантите, които се опитват да пресекат морето с неподходящи плавателни съдове, се промени значително. Броят на хората, опитващи да преминат в Европа по вода, спадна след договарянето на спорна сделка между Европейския съюз и Либия. В резултат корабите по-скоро преследваха мрежата от трафиканти на хора, оперираща в региона.

Конкретният случай е необичаен, като местонахождението на търговския кораб Елхиблу не е известно. Флотът на Малта обяви, че опитите да се установи връзка с капитана са били неуспешни. Малтийските военни казаха, че следят случая и са подготвени за всякакви варианти.

Снимка: Архив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес