Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Международният наказателен съд започва пълно разследване на насилието в Нигерия

11 декември 2020, 19:30 часа • 1997 прочитания

Прокурорът на Международния наказателен съд заяви, че разполага с достатъчно доказателства, за да открие пълно разследване на продължаващото насилие в Нигерия от страна на ислямистки бунтовници и силите за сигурност.

"След задълбочен процес мога да обявя днес, че законовите критерии за започване на разследване на ситуацията в Нигерия са изпълнени", заяви Фату Бенсуда в изявление, публикувано в централата на съда в Хага.

Ислямистката групировка „Боко Харам” воюва срещу западното влияние в Нигерия и западна Африка. Тя поде война в Североизточна Нигерия през 2009 г. и досега е убила над 36 000 души и е изселил над два милиона жители от домовете им. Тя и сродни на нея по-малки групировки действат още в Нигер, Чад и Камерун.

При последната атака срещу село в североизточна Нигерия, за което обвиняват джихадисите от "Боко Харам", бяха изклани жестоко поне 110 фермери, пише БГНЕС.

Президентът на Нигерия Мохамаду Бухари осъди атаката, като каза: „Цялата страна е ранена от тези безсмислени убийства“.

Международната общност осъди и насилието, избухнало на 20 октомври 2020 г. по време на протести в Лагос, Нигерия, довело до множество смъртни случаи и наранявания. Използването на смъртоносна сила от силите за сигурност предизвика недоволство, като върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет каза, че докладите предполагат, че това е било преднамерено.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес