Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мароко спря въздушни и морски връзки с Франция и Испания

13 март 2020, 18:40 часа • 4456 прочитания

Мароко прекрати въздушните и морските връзки с Франция и Испания, затваря и сухопътните граници с два испански северноафрикански анклава, за да предотврати разпространението на коронавируса.

Решението на Рабат да затвори границите около Сеута и Мелила затваря единствената сухопътна граница между Африка и Европейския съюз.

Решението на Мароко да преустанови пътническия трафик с двамата си най-големи търговски партньори, както и полетите със съседен Алжир беше обявено в изявления, излъчени от официалната агенция MAP, предаде БГНЕС.

Президентството на Алжир заяви, че решението за спиране на въздушните връзки между двете съседи е "взаимно съгласувано".

Държавната авиокомпания Air Algeria също намали въздушните връзки с Франция и ги прекрати с Испания.

Испанското министерство на външните работи заяви, че Мароко има „спрени полети до и от Испания и всички превози на пътници с кораби“, ход, координиран с Мадрид.

Властите и в двата анклава късно в четвъртък призоваха всички граждани, които в момента се намират в Мароко, бързо да се върнат у дома.

"От 6:00 часа сутринта граничният пункт Бени Ензар ще бъде затворен, така че всички граждани на Мелиля, които в момента са в Мароко, трябва да се върнат в града възможно най-скоро", написаха властите в Мелиля в Туитър, описвайки действията като „превантивна мярка“.

Властите в Сеута също потвърдиха затварянето на границите.

Търговският флот на Мароко обяви, че всички атлантически и средиземноморски пристанища на страната са "временно затворени за всякакви круизни и и пътнически кораби". Само корабите, които "превозват изключително превозни средства и техните водачи", ще имат достъп.

 

Последна информация и всичко за коронавируса вижте тук.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес