Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кораловите рифове край африканския бряг са застрашени от изчезване до 50 години

08 декември 2021, 20:04 часа • 1716 прочитания

Заради повишаващите се температури и прекомерния риболов кораловите рифове в западната част на Индийския океан може да бъдат унищожени до 2070 г., съобщи Ройтерс

Според последните проучвания близо 12 000 квадратни километра коралови рифове по протежение на източното африканско крайбрежие и около Мадагаскар са заплашени от разпад на екосистемата. Той застрашава видовете, както и начина на живот на милиони хора, препитаващи се от риболов и туризъм. Тези рифове са около 5% от световните коралови рифове.

"Когато екосистемата се разпада, все още ще можем да наблюдаваме отделни риби или корали, но цялата система вече няма да бъде ефективна в подкрепата си за биоразнообразието и за общностите, които зависят от нея", каза кенийският морски еколог Дейвид Обура, ръководител на изследването. То показва, че повишаващите се температури са основна причина за опасността.

Процесите на избелване на коралите и горещите морски вълни унищожиха около 14% от кораловите рифове по света в периода 2009-2018 г., сочат данни от Глобалната мрежа за наблюдение на кораловите рифове.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес