Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коморските острови с историческо първо класиране за Купата на Африка

26 март 2021, 12:15 часа • 1583 прочитания

Коморските острови завършиха при нулево равенство срещу Того, което прати тима на Финалите за Купата на Африка за първи път в тяхната история.

Ремито с последния в групата в Морони гарантира завършек в топ 2 на група G, като другото място бе запълнено от Египет няколко часа по-късно след равенство 1:1 с Кения. До сценарий, в който Коморските острови достигат до Финалите, не се очакваше, но страната с население около 900 000 души изостана от водения от Мохамед Салах отбор само по голова разлика. Жителите на африканската държава отпразнуваха по улиците, тъй като не можеха да присъстват на „Малузини“ поради ограниченията, свързани с коронавируса.

Гамбия, също подобно на Коморите, стигна за първи път до Купата на Африка, след като надигра Ангола с 1:0 в Бакау. Към гамбийците се присъединиха габонците след класика над Демократична република Конго, като сред реализаторите беше и нападателят на Арсенал Пиер-Емерик Обамеянг. Гана се справи с отсътвието на звездите си, за да се класира напред след равенство 1:1 с Южна Африка. Зрелищно 3:3 между Замбия и вече осигурилият си квалификация Алжир в група Н доведе до класиране за Зимбабве, надиграл Ботсвана с 1:0.

От група J прогресираха Тунис и Екваториална Гвинея. Тунизийците надвиха Либия като гост с 5:2, като това бе първо домакинство за либийците пред фенове след седемгодишната забрана поради насилието по време на режима на Муамар Кадафи.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес