Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кола бомба избухна близо до президентския дворец в Сомалия (ВИДЕО)

15 юли 2024, 09:22 часа • 656 прочитания

Петима души бяха убити в Сомалия след като кола бомба се взриви в кафене в центъра на Могадишу, съобщава френския уважаван ежедневник Le Monde, позовавайки се на съобщения на местни медии. 

Подробности за взрива

Взривът разкъсва популярно заведение в центъра на града, което в този момент е било претъпкано поради излъчването на финала на Евро 2024.

„Предварителните полицейски доклади сочат петима загинали и около 20 ранени“, каза говорителят на полицията майор Абдифита Аден Хасан пред държавните медии, според сомалийската национална новинарска агенция (Rang).

Близо до президентския дворец

Полицията отцепи района, който се намира в близост до комплекса на президентския дворец, който също беше много оживен по време на експлозията, поради предаването на футболния мач. ОЩЕ: Турция залови съмнителни лица, свързани с ИДИЛ и Ал-Кайда (ВИДЕО)

Кой стои зад атентата?

Все още не е ясно кой точно е извършил атаката, но френското издание отбелязва, че джихадистка група Чабаб, свързана с Ал Кайда, в миналото е извършвала множество бомбени атентати и други нападения в Могадишу и различни региони на тази размирна страна.

Френското издание припомня, че че в събота петима задържани, за които се смята, че са бойци на радикалната ислямска групировка, бяха убити при размяна на огън по време на опит за бягство от главния затвор в Могадишу. Вследствие на престрелката трима пазачи са убити и осемнадесет са ранени. ОЩЕ: "Ислямска държава" и "Ал Кайда" се възраждат в Африка, Европа продължава да трепери

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес