Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кастрирали принудително HIV-позитивни бременни в Южна Африка

24 февруари 2020, 12:51 часа • 3027 прочитания

След разследване в Република Южна Африка за принудителната стерилизация на десетки ХИВ-позитивни бременни жени, се стигна до заключение, че правата им са нарушени и има призив за действия на правителството.

Разследването започна през 2015 г., когато две организации за права на жените се обърнаха към Комисията за равенство между половете (КРП) в Южна Африка с 48 документирани случая на принудителна стерилизация.

КРП получи дадени под клетва информации от жалбоподателите относно процедурите, на които са били подложени.

"Всички жени, подали жалбата, са чернокожи жени, които са предимно ХИВ позитивни", заявява в доклада ръководителят на КРП Кекецо Маема.

"Точно преди да родят ... те са били заставени или принудени да подпишат формуляри, за които по-късно научават, че са били формуляри за съгласие, позволяващи на болницата да ги стерилизира."

Разследващите установили, че болничните служители заплашвали да откажат медицинска помощ на жените, ако не подпишат документите.

Някои от жалбоподателите заявиха, че са им давали формулярите в моменти на „силна болка“, по време на които не са могли да разберат напълно съдържанието, се казва в доклада.

Комисията заключи, че жените са претърпели няколко нарушения на правата си и са били подложени на "унизително отношение".

Освен това комисията обвини медицинския персонал, че е нарушил "задължението си да се грижи".

Докладът, който е изпратен до здравното министерство, съветва правителството да преразгледа документите за стерилизация.

Препоръчва се по-продължилен период между подписването на формулярите за съгласие и самата операция.

Говорителят на здравното министерство не отговори веднага на исканията за коментар.

Общият брой на хората, живеещи с ХИВ в Южна Африка, нарасна до 7,97 милиона през 2019 г. от около 4,64 милиона през 2002 г., показва правителствената статистика.

Беше установено, че миналата година около 13,5 процента от населението е ХИВ-позитивно.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес