Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гутериш призова за тридневно примирие в Судан

21 април 2023, 06:16 часа • 1152 прочитания

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за тридневно примирие в Судан за мюсюлманския празник Рамазан байрам, предаде Ройтерс.

Вследствие на сраженията между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа хиляди хора напуснаха столицата Хартум. Голям брой хора избягаха от Судан в съседен Чад поради боевете в западния регион Дарфур.

ОЩЕ: Жертвите в Судан достигнаха 300 души (ВИДЕО)

Съединените щати обявиха, че изпращат още войници в региона, които да бъдат използвани при евентуална евакуация на американското посолство в Хартум.

Гутериш и високопоставени представители на САЩ, Саудитска Арабия, Катар, Турция и Египет призоваха главнокомандващия на суданската армия генерал Абдел Фатал ал Бурхан да направи всичко възможно за прекратяване на насилието. Сраженията досега са отнели живота на над 330 души.

"Има силен консенсус за осъждането на бушуващите в Судан сражения и за отправянето на призив за прекратяване на боевете", каза Антониу Гутериш пред журналисти, след като проведе видеоконферентна среща с лидери от Африканския съюз, Арабската лига и други организации, пише БТА.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес