Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия се отказа от контрола си над военновъздушна база в Нигер

06 юли 2024, 18:33 часа • 4607 прочитания

Германия ще се откаже от контрола над военновъздушната си база в Нигер. Това се случи след като Берлин не успя да постигне споразумение с нигерските власти относно правния имунитет на своя военен персонал, предаде ДПА.

Закриване на 31 август

Военновъздушната база в Ниамей, която е ключов фактор в усилията на Запада за ограничаване на тероризма в региона, ще бъде закрита на 31 август. Всички разположени там военнослужещи ще се завърнат в Германия.

"Проектоспоразумението, предадено ни от Нигер, не може да послужи като основа за преговори по споразумение за статут нито по отношение на неговия характер, нито по отношение на неговото съдържание", заявиха от германското министерство на отбраната.

Още: САЩ изтегля военните си от Нигер

Имунитетът на германските войски не е гарантиран, а позициите на двете страни са далеч една от друга.

Преговорите за споразумение за статут са прекратени, а проектите за сътрудничество и обучение, предоставени от германските министерства на отбраната и на външните работи, вече няма да бъдат осъществявани.

Нигерската армия пое контрола над страната с преврат на 26 юли миналата година. Въпреки това германският министър на отбраната Борис Писториус подкрепи ограничено сътрудничество с превратаджиите при определени условия.

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес