Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС очаква гаранции от хунтата в Мали за бъдещето на мисиите

17 февруари 2022, 13:41 часа • 2057 прочитания

Върховният комисар по външна политика на ЕС Жозеп Борел заяви в четвъртък, че блокът очаква "гаранции" от хунтата на Мали, тъй като обмисля бъдещето на своите военни и граждански мисии за обучение след оттеглянето на Франция, предаде БГНЕС.

"Изпратих мисия в Мали, за да проверя с малийските власти при какви условия и при какви гаранции бихме могли да разгледаме възможността да запазим или да не запазим работата на нашите мисии за обучение там", заяви Борел пред журналисти.

Отговорът се очаква през следващите дни.

Франция обяви, че изтегля войските си от Мали поради влошаване на отношенията с управляващата хунта след близо 10-годишна борба с джихадистките бунтовници.

Решението се отнася както за 2400 френски военнослужещи в Мали, където Франция се разположи за първи път през 2013 г., така и за по-малки европейски сили от няколкостотин души, които бяха създадени през 2020 г. с цел да се снеме тежестта от френските сили.

От 2013 г. Европейският съюз има военна мисия в страната, която обучава малийските сили, борещи се срещу джихадистите.

Той има и гражданска мисия, която подпомага обучението на силите за вътрешна сигурност на Мали.

Бъдещето на мисиите на ЕС в Мали е под въпрос, откакто военните завзеха властта миналата година.

Блокът е разтревожен от съобщенията за пристигането в Мали на сенчестата руска частна военна група "Вагнер". Управляващите в Мали отричат да са наели "Вагнер", за която се твърди, че има връзки с Кремъл. 

Руските военни наемници се установяват в Мали, какво ще направи Франция?

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес