Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Египетски съд потвърди смъртните присъди на 12 души от „Мюсюлмански братя”

14 юни 2021, 17:54 часа • 2482 прочитания

Египетски съд потвърди в понеделник смъртните присъди за 12 членове на „Мюсюлмански братя”, включително двама висши лидери на забраненото ислямистко движение, съобщи съдебен служител.

Касационният съд също намали присъдите за 31 други членове на Братството в процеса, свързан с масово убийство от силите за сигурност през 2013 г. в ислямистка седяща стачка, на доживотен затвор, каза служителят пред Франс прес.

Осъдените на смърт са осъдени за "въоръжаване на престъпни банди, които нападат жители и се съпротивляват на полицаи, както и притежават огнестрелни оръжия и боеприпаси ... и материали за производство на бомби", се казва в решението на съда. Други обвинения включват "убийство на полицаи ... съпротива на властите ... и окупация и унищожаване на публична собственост", се добавя в нея.

Решенията са окончателни и не могат да се обжалват, каза съдебният източник.

Бившият президент на Египет Мохамед Мурси, ръководител на политическото крило на „Мюсюлмански братя”, държа властта една година, преди да бъде свален от военните през 2013 г.

Египетските власти обявиха извън закона ислямистката група през 2013 г. и приложиха широкомащабни репресии, които доведоха до затваряне на хиляди нейни привърженици.

Случаят, разглеждан в това дело, датира от 2013 г. По него е имало над 600 обвиняеми и е известен на местно ниво като „делото за разчистване на Рабаа“.

Площадът Рабаа ал Адавия в източната част на Кайро беше мястото на многолюдна седяща стачка на ислямистите, призоваваща за връщането на Морси след свалянето му.

Силите за сигурност нахлуха и убиха стотици хора за един ден през август 2013 г., няколко седмици след свалянето на Морси. През 2018 г. египетски съд осъди 75 от тях на смърт, а останалите на различни присъди в затвора, включително 10 години за сина на Морси Осама. Правозащитните организации го обявиха за най-смъртоносния инцидент в съвременната египетска история. По това време властите заявиха, че членовете на „Мюсюлмански братя“ са въоръжени и принудителното разпръскване е жизненоважна мярка за борба с тероризма.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес