Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чудовищен терористичен акт в Буркина Фасо, с поне 160 жертви

07 юни 2021, 07:30 часа • 3944 прочитания

Въоръжени мъже са причинили смъртта на най-малко 160 души при нападение над село в северната част на Буркина Фасо. Това е най-тежката атака в страната през последните години.

Къщи и местният пазар бяха изгорени по време на нападението над Солхан в ранните съботни часове, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Нито една група не е поела отговорност за нападението, но ислямистките атаки са все по-чести в страната, особено в граничните региони.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш "категорично осъди гнусната атака и подчерта спешната необходимост международната общност да удвои подкрепата на държавите-членки на ООН в борбата срещу насилствения екстремизъм и неприемливия брой на неговите човешки жертви", каза говорителят му.

В неделя бяха открити общо 160 тела в това, което местните служители в Солхан описаха като три масови гроба.

"Самите местни хора са започнали да изкопават телата и да ги погребват”, каза неназован местен източник пред АФП.

Броят на убитите в Солхан се е увеличил от по-ранните съобщения за 132 смъртни случая и има опасения, че жертвите могат да се окажат повече.

След новината за нападението президентът на Буркина Фасо Каборе обяви тридневен национален траур, като написа в Туитър, че "трябва да стоим обединени срещу силите на злото". Той определи атаката като "варварска" и заяви, че силите за сигурност се опитват да издирят извършителите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес