Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България оказва помощ на Нигерия в производството на ваксини

19 декември 2022, 16:18 часа • 807 прочитания

В Нигерия ще се произвеждат ваксини с българска помощ, съобщиха от посолството ни в страната. 

На 16 декември 2022 г. в Абуджа посланик Янко Йорданов подписа от българска страна споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изпълнение на проект за подкрепа на Европейския съюз за насърчаване на местното производство на ваксини. Проектът е част от Инициативата „Екип Европа“ и цели създаването на условия за производство и достъп до ваксини, медицински и здравни технологични продукти в Африка (TEI MAV+). От страна на бенефициента – Федералната агенция за научни изследвания на ваксини и лекарства (NIPRD) в Нигерия, споразумението бе подписано от проф. Мартинс Емеджи, представляващ генералния директор на NIPRD д-р Оби Питър Адигуе.

По време на подписването посланик Йорданов изтъкна, че това е първи проект между България и Нигерия по линия на сътрудничеството за развитие и също така е първо участие на нашата страна в реализиране на дейности по Инициативата „Екип Европа“ в региона на Субсахарска Африка. 

От страна на NIPRD, която е единствената агенция за научни изследвания на ваксини и лекарства в Западна и Централна Африка, проф. Емеджи изказа благодарност към България за решението да финансира проект, който е от съществено значение не само за Нигерия, но и за целия регион. Той изтъкна също, че NIPRD работи за производство на ваксини, базирани върху естествен синтез на вещества от африкански растителни видове с насоченост към превенция на най-разпространените тропически болести.  

ОЩЕ: Разкриха безпрецедентна кражба на петрол в Нигерия, продължавала 9 години

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес