Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Боко Харам завзе град и военна база в Нигерия

04 януари 2015, 17:13 часа • 44387 прочитания

Радикалната нигерийска ислямистка групировка Боко Харам превзе град Бага в североизточна Нигерия, на брега на езерото Чад, и установи контрол над намиращата се там военна база, съобщават осведомителни агенции.

Според информациите настъплението на ислямистите към Бага коствало живота на много местни жители. В града пламнали пожари. Хората се спасявали с лодки в съседен Чад.

Превзетата военна база се използвала от международни сили, изпратени в Нигерия, за да дадат отпор на екстремистите. След нападението военнослужещите изоставили базата.

Бага бе един от последните градове в района все още под контрола на нигерийските правителствени сили.

Боко Харам се стреми да създаде ислямски халифат и да въведе нормите на ислямското право (шариата). Вече няколко години екстремистите фактически водят война срещу властта, като избират за атаките си обекти, свързани с армията и полицията, и нападат водачи на религиозни общности и мирни граждани.

В резултат на терора на Боко Харам за изминалите пет години в Нигерия са загинали над 13 000 души и милион и половина са били принудени да напуснат домовете си, превръщайки се в бежанци. Само през изминалата година Боко Харам отвлече стотици хора в това число деца и младежи. В плен на ислямистите попаднаха през април 2014 над 200 ученички, похитени от лицея в град Чибок.

Напоследък групировката разшири действията си и към съседните държави Камерун и Чад.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес