Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Боко Харам” продължава безнаказано да избива хора из Нигерия

21 май 2014, 15:11 часа • 55728 прочитания

Явно никой не може да спре издевателствата на нигерийската ислямистка групировка „Боко Харам”. Днес нейни членове са убили 17 души в село в североизточната част на Нигерия, близо до мястото, където преди месец бяха отвлечени повече от 200 ученички. Терористите са пристигнали към полунощ. Някои от местните са се укрили в растителността, ограждаща селото. След като извършили убийствата, частите на „Боко Харам” откраднали храна и превозни средства, съобщава BBC.

Припомняме, че вчера атака имаше и в град Джос, при която при взривове на бомби загинаха 118 души. Смята се, че за нея също е отговорна „Боко Харам”.

Преди близо месец групировката, която поддържа връзки с „Ал Кайда”, отвлече над 200 нигерийски момичета от училището им. Все още няма никаква информация за местонахождението им. Появи се обаче видео, на което лидерът на „Боко Харам” обяснява, че ученичките (повечето от които християнки) са приели исляма. Той казва още, че евентуално могат да бъдат разменени срещу арестувани членове на групировката.

Президентът на Нигерия Гудлък Джонсън определи последните атаки на „Боко Харам” като „жестоки и зли”. Неговото правителство обаче е остро критикувано от международната общност за невъзможността да се справи със ситуацията.

Отвличането на момичетата, които са на възраст между 16 и 18 години, шокира целия свят. В социалните мрежи стартира кампанията ‘Bring Back Our Girls’, която бе подкрепена от общественици и звезди от шоубизнеса, както и от първата дама на САЩ Мишел Обама.

 

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес