Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Боко Харам изби почти цяло нигерийско село, очакват се нови атаки

31 август 2015, 17:12 часа • 7531 прочитания

Джихадистката организация Боко Харам уби 56 души в село в отдалечен район на Нигерия, заяви пред АП областният управител на област Борно. Нигерийското правителство предупреди, че се очаква групировката да засили насилствената си кампания.

Областният управител Кашим Шетима потвърди атаката в село Баану по време на среща с родителите на 219 момичета, отвлечени от училище в район преди година. Миналата седмица се отбелязаха 500 дни от пленничеството на момичетата от училището в Чибок.

„Искам всички да разберат, че кризата с Боко Харам е бедствие, което се случва на всички нас. Бунтовниците не се интересуват дали някой е християнин или мюсюлманин, нито имат симпатия или племенна принадлежност. Само вчера те убиха 56 души в село Баану и докато говоря с вас, труповете им все още са покрити със слама на улицата на селото, тъй като няма кой да ги погребе – мнозина избягаха, за да спасят живота си“, заяви пред АП управителят на област Борно.

Избягали жители на село Баану споделят, че още в петък са били нападнати от Боко Харам. „Върнахме се обратно към селото през нощта, след като прекарахме дълго време в храстите, криейки се. Имаше трупове из цялото село“, споделя пред АП фермер от района.

Продължаващото вече шест години въстание на Боко Харам причини смъртта на над 20 000 души. Най-малко 1000 бяха убити от джихадистите, откакто президентът Мухаммаду Бухари бе избран през март с обещание, че ще удари силите на групировката.

Войските на Чад и Нигерия са изтласкали Боко Харам от около 25 града, държани в продължение на месеци в района, обявен от групировката за „ислямски халифат“. Оттогава екстремистите, които се врекоха във вярност на „Ислямска държава“ през март, използват тактиката на бързи и малки атаки, най-вече атентати, разкъсващи северните части на Нигерия. Отделно от това, службите за сигурност в африканската държава са отчели опити за инфилтриране на хора от Боко Харам и в Лагос, и в районите, които досега не са били обект на интерес от страна на групировката.

Автор: Руслан Трад

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес