Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Блинкен: ЧВК "Вагнер" се възползва от преврата в Нигер

08 август 2023, 14:46 часа • 3181 прочитания

Частната военна компания "Вагнер" на Евгений Пригожин се възползва от нестабилността в Нигер. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пред BBC на 8 август.

Африканската страна в момента се управлява от хунта начело с генерал Абдурахаман Чиани след свалянето на президента Мохамед Базум преди повече от две седмици.

Още: Следващата голяма война се задава в Африка: За ресурси, заради колониализма, заради руснаците

Вече се появиха предположения, че ръководителите на преврата са поискали помощ от наемниците на "Вагнер", които са разположени в съседно Мали. Мали и Буркина Фасо също бяха белязани от преврати през последните години, след които скъсаха връзките със Запада и се насочиха към Русия и други партньори.

ОЩЕ: На косъм от война: Преговорите с превратаджиите в Нигер не вървят добре

Блинкен вижда "смърт и разрушения", ако "Вагнер" влязат в Нигер

Блинкен не смята, че Русия или "Вагнер" са подтикнали преврата в Нигер. Въпреки това САЩ се притесняват от това, че групировката "може да се прояви" в някои части на региона Сахел (Субсахарска Африка), каза той пред BBC.

"Мисля, че това, което се случи и което продължава да се случва в Нигер, не е било подстрекавано от Русия или от Вагнер, но те се опитаха да се възползват от него. Всяко място, където е отишла тази група на "Вагнер", е било последвано от смърт, разрушения и експлоатация", каза Блинкен.

Още: Подготовка за война в Африка: Затворено е въздушното пространство на Нигер

Той допълни, че "се повтаря това, което се е случило в други страни", в които е действала "Вагнер". Припомняме, че ЧВК е обвинявана в извършване на военни престъпления в Украйна, Сирия, Мали, Либия, Централноафриканската република (ЦАР) и др.

Смята се, че "Вагнер" разполага с хиляди бойци в ЦАР и Мали, където има доходоносни бизнес интереси, но също така укрепва дипломатическите и икономическите отношения на Русия.

ОЩЕ: Пригожин е натрупал над 250 млн. долара от природни ресурси въпреки санкциите

Появиха се спекулации, че армията на Нигер е поискала помощ от "Вагнер", тъй като страната е изправена пред възможността от военна намеса от страна на Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС). Търговският блок на 15 западноафрикански държави постави в неделя краен срок на лидерите на нигерската хунта да се оттеглят и да възстановят президента Базум на власт. Това обаче не се случи и ЕКОВАС трябва да проведе среща в четвъртък, за да реши какво да предприеме по-нататък.

Още: Натискът върху превратаджиите в Нигер се засилва

В понеделник заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд проведе "трудни и откровени" разговори с лидерите на преврата, които според нея са разбрали рисковете от сътрудничеството с наемниците.

И сваленият президент се страхува от "Вагнер"

Базум, който в момента е в плен, също е изразил опасенията си относно влиянието на "Вагнер" в Африка.

"С открита покана от страна на превратаджиите и техните регионални съюзници целият централен регион на Сахел може да попадне под руско влияние чрез групата на "Вагнер", чийто брутален тероризъм се прояви в пълна степен в Украйна", пише той в статия за вестник "Вашингтон пост", публикувана миналата седмица.

Още: Президентът на Нигер поиска САЩ да се намесят

Понастоящем не е ясно дали бойците на "Вагнер" са влезли в страната, но в понеделник известният и свързан с "Вагнер" канал в "Телеграм" на име "Сива зона" заяви, че наскоро около 1500 бойци са били изпратени в Африка. Не се уточнява къде на континента са били разположени те.

Лидерът на Вагнер Евгений Пригожин призова хунтата "да ни се обади" в гласово съобщение, качено в "Телеграм". "Ние винаги сме на страната на доброто, на страната на справедливостта и на страната на тези, които се борят за своя суверенитет и за правата на своя народ", каза той.

Още: Хунтата в Нигер нарече санкциите срещу страната "безчовечни" и ги отхвърли

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес