Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

98% от гласувалите на референдум в Египет одобриха нова конституция

19 януари 2014, 11:28 часа • 52898 прочитания

98% от гласувалите на референдум в Египет одобриха проекта за нова конституция на страната. Активността на плебисцита е 38% от общо 53 млн. души с право на глас, предаде Агенция "Фокус", цитирайки Египетската избирателна комисия.

Проектът заменя конституцията, въведена от ислямисткия президент Мохамед Морси, преди той да баде свален от власт. Гласуването беше бойкотирано от членовете на Мюсюлманството братство - ислямистко движение, от което произлиза Морси и, което иска връщането му на власт.

Няколко души загинаха по време на насилията с участие на привърженици на Морси в първия ден на референдума. В петък, 17 януари, имаше нови сблъсъци със силите за сигурност, като един човек е загинал, съобщиха властите.

Референдумът се смяташе за знак за одобрение за отстраняването му от власт от военните, което стана през юли миналата година. Конституционният референдум през 2012 година, когато Морси беше на власт, беше бойкотиран от светските сили в страната, като в него взеха участие 33% от избирателите. Тогавашната конституция беше одобрена от 64% от гласувалите.

Шефът на избирателната комисия Набил Салиб нарече вота "несравним успех" с "безпрецедентна активност". По-късно държавният секретар на САЩ Джон Кери призова властите в Египет "да приложат всички права и свободи, гарантирани от конституцията".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес