Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВР се хвали с редица мерки срещу купеният и контролиран вот

27 септември 2024, 13:35 часа • 308 прочитания

"Създаваме национален оперативен щаб в МВР, който ще координира всички действия преди, по време и след изборите. Щабът ще има за задача да осигури безпроблемното транспортиране на изборни книжа, машините, охраната на секциите, както и пътната безопасност около изборните секции. В този ден има по-голямо движение и динамика, ние трябва да осигурим безопасност на нашите граждани".

Това каза служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков по време на брифинг във връзка с организацията на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

"От днес е открита линията за подаване на сигнали от граждани, които са свързани с купуването и продаването на гласове. Тя е денонощна линия - всеки може да подаде данни за престъпления. От днес започва и националната специализирана полицейска операция", обясни министъра и подчерта, че има обособени и мобилни екипи за проверка на сигнали.

Още: Спад, но само статистически: МВР отчете 23% по-малко сигнали за купуване на гласове

По думите на Илков има поставено наблюдение от страна на областните ръководители на МВР върху досегашните купувачи на гласове. Ще се профилактират и потенциални злоупотребяващи с изборни престъпления, както и такива, които не са в страната. Вътрешният министър даде завка, че всяка седмица ще дава отчет за противодействието на купуването и продаването на гласове.

"Към днешна дата имаме три досъдебни производства, три сигнала, две задържани лица и четири изготвени предупредителни протокола за лица, които са съпричастни с престъпления по изборния процес.

Относно лицата с проблеми с личните документи - във всяка областна дирекция ще има служители на разположение. Гражданите ще имат възможност в спешен порядък да им бъдат издавани лични документи, посочи министър Илков.

Шенген и миграционният натиск

Министър Илков увери, че се работи активно по пълноправното ни приемане в Шенгенското пространство. "В последните две седмици с румънския вътрешен министър работим активно и обсъждаме какво предстои като задачи. ... В началото на октомври имаме предвидени срещи с посланиците на всички страни от ЕС, на които срещи ще ги запознаем с нашите ежедневни задачи и усилия", каза министъра.

Още: Милиардни загуби: Какви са щетите за България от липсата на сухопътен Шенген? (СНИМКИ)

"Много важен стратегически партньор е Република Турция. Традиционно добрите ни отношения много помагат за намаляване на мигрантския натиск и за подобряване на сигурността в шенгенското пространство", обясни още Илков на брифинга.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес