Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Тихите убийци“ във вашия дом: 6 опасни неща, които всеки има

29 септември 2024, 21:00 часа

Домакинските уреди и различни спомагателни предмети в домакинството отдавна са станали обичайни и вече не е възможно да си представим живота без тях. Разбира се, малко хора мислят, че чудотворните помощници могат да бъдат вредни за здравето и бавно да убиват собственика си всеки ден.

 

Телевизорът пречи на съня

Още: Карфиолът – ползи и вреди

В допълнение към факта, че можете да гледате сериали по телевизията с часове и да развалите зрението си, трябва да вземете предвид факта, че изкуствената светлина влияе зле на нервната система и не позволява на човек да спи. Лекарите препоръчват да не гледате джаджи преди лягане. Вечерта е по-добре да оставите светлината слаба, така че тялото да разбере, че идва нощта и да се отпусне.

 

Луфа пълна с бактерии

Луфата, която може да виси в банята с години и да се използва няколко пъти в месеца, е много опасно нещо, тъй като е постоянно във влажна среда. Най-добре е да изберете луфи от естествени материали и да ги сменяте поне веднъж месечно. Спазвайки това правило, ще защитите себе си и кожата си.

Още: По колко най-много хляб на ден няма да ни навреди?

 

Кухненската кърпа е място за размножаване на микроби

Трябва да се отнасяте към това нещо много внимателно и не се опитвайте да избършете всичко в кухнята с нея, особено мръсни повърхности след сурово месо или риба - по-добре е да използвате парцал за това. В кухнята винаги трябва да висят две кърпи – едната за ръцете, а другата за съдовете. Също така не забравяйте да перете кърпите при високи температури, за да убиете всякакви микроби.

 

Още: 7 неща, които лекарите съветват всеки над 50 години да прави

Пластмасовите дъски могат да ви отровят

Смята се, че пластмасовите дъски за рязане са по-безопасни от дървените, но това не е вярно. С течение на времето в пластмасата се образуват пори, в които се установяват опасни за здравето микроби. Най-добре е да използвате дървени дъски в кухнята, но не забравяйте да вземете отделни такива за месо, риба и плодове и зеленчуци. Също така трябва да ги сменяте поне веднъж на два месеца.

 

Опасни възглавници

Възглавниците, изработени от нискокачествени синтетични материали, могат да причинят тежки алергии при хората. Но не бива да мислите, че перата или пухът ще ви спасят, защото в тях често се заселват паразити. Много хора смятат, че добрата възглавница трябва да е вечна, но трябва да се сменя поне веднъж годишно. Също така не пренебрегвайте специалните калъфи, които задържат влагата и не позволяват на бактериите да преминават през тях, а освен това се перат лесно.

 

Животозастрашаващи кухненски уреди

По правило, кухненските уреди имат специални силиконови уплътнения, които трябва да задържат влагата, но водата все пак прониква в тях, поради което под тях се натрупват бактерии. На пръв поглед не се виждат, но това не означава, че ги няма. След използване на кухненските уреди те трябва да бъдат старателно разглобени и измити, след което да се оставят да изсъхнат.

Разбира се, много е трудно да се предпазите от всички бактерии в света, но можете да сведете до минимум контакта с тях. Не пренебрегвайте правилата за хигиена и бъдете внимателни към вашето здраве.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес