Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 от най-непретенциозните стайни растения

27 септември 2024, 15:30 часа

Цветята в къщата не само украсяват пространството, но и създават атмосфера на комфорт и хармония. В забързания живот обаче не винаги е възможно да се грижим за зелени домашни любимци. За щастие, природата предлага много непретенциозни растения, които изискват минимални грижи. Ето шест такива растения, които ще станат идеални спътници за заети хора.

6 най-непретенциозни стайни растения

1. Красула

Още: Задължително направете това преди да върнете стайните растения на закрито

Красула, известна още като дървото на парите, е издръжливо растение, произхождащо от сухите райони на Мексико и Латинска Америка. Много добре понася липсата на вода и светлина. Растението не изисква редовно торене и пръскане, както и чести пресаждания. Това растение ще бъде отличен подарък за ергени и хора, които често пътуват.

 

2. Хоя карноза

Hoya carnosa, или восъчен бръшлян, радва окото с малки розови цветя и дебели листа, които задържат влагата. Достатъчно е да поливате това растение веднъж на няколко седмици или дори веднъж месечно. Ако Hoya бъде изоставена и изсъхне, тя може лесно да бъде съживена от резници. За обилен цъфтеж хойята е най-добре да се постави на източен или западен прозорец, но ще се справи добре и на сянка.

Още: 12 цветя, които трябва да засадите в градината си тази есен

 

3. Каланхое

Каланхое е растение от Мадагаскар, известно със способността си да съхранява влага в листата си. Не се нуждае от често презасаждане и се отличава с ярки съцветия от различни нюанси, от жълто до червено. Каланхое ще се превърне в ярък акцент във всеки интериор и няма да изисква много внимание от своите собственици.

 

Още: Защо през есента опитните градинари слагат кафява захар в градината

4. Спатифилум

Спатифилумът, известен като „женското щастие“, не изисква постоянни грижи и внимание. Това растение не понася студ и течения, така че е по-добре да го поставите далеч от прозорци и врати. Растението ще зарадва своите собственици със снежнобели цветя и зелени листа.

 

5. Аспидистра

Аспидистрата е растение, което често се нарича "чугун" заради невероятната си издръжливост. Може да понася топлина, студ и липса на светлина. Аспидистрата има елегантни високи листа и изисква поливане веднъж седмично. Грижата за него е минимална: достатъчно е периодично да избърсвате листата от прах. Това растение е идеално за апартаменти със слаба светлина.

 

6. Нолина (бокарнея)

Нолина, известна още като бокарнея, е необичайно растение, което прилича на палма. Не изисква никакви грижи, освен рядко поливане веднъж на 30 дни. Нолина може да достигне метър височина и ще бъде стилно допълнение към всеки модерен интериор, въпреки че не цъфти на закрито.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес